Despre decizia si determinarea de a merge la psiholog

DESPRE DECIZIA SI DETERMINAREA DE A MERGE LA PSIHOLOG

 

Decizia de a merge la psiholog nu este una deloc usoara, ezitarile sunt numeroase, temerile de asemenea. Nu este simplu si deloc de ignorat faptul ca vom fi pusi in contact cu durerea, suferinta experientei traite.

Fiecare isi creeaza propriul scenariu vis-a-vis de prima intalnire cu psihologul. Desi de multe ori hotararea este luata in situatii de criza, cand observam ca nu mai putem face singuri fata experientelor cu care ne confruntam, presiunea pe care o resimtim in interiorul nostru de cele mai multe ori ne face sa ne stabilim asteptari prea mari si nerealiste inca de la prima intalnire, punandu-ne toata speranta in psiholog.

consiliere psihologica pitestiPe de o parte este foarte bine ca il investim cu incredere pe cel caruia urmeaza sa ne deschidem si in fata caruia urmeaza sa ne exprimam suferinta, insa pe de alta parte este important sa luam in considerare faptul ca propria noastra implicare si responsabilitate in procesul terapeutic este extrem de importanta. Motivatia, disponibilitatea si responsabilitatea celui care solicita ajutorul pe de o parte si profesionalismul, empatia, acceptarea neconditionata pe de alta parte a celui care ofera ajutorul in procesul terapeutic contribuie cu succes in obtinerea de rezultate.

Ce este psihoterapia

Psihoterapia nu este nici magie si nici o reteta prescrisa de sfaturi din partea terapeutului. Psihoterapia este un proces, presupune timp si responsabilitate de ambele parti, atat din partea terapeutului cat si a clientului. Indiferent de momentul in care luati hotararea de a apela la serviciile unui specialist in domeniul psihologiei, informati-va.

Verificati daca persoana pe care urmeaza sa o contactati detine competentele necesare sau pur si simplu vinde iluzii. De ce este important sa faceti acest lucru? Pentru a evita dezamagirea, timpul pierdut si banii cheltuiti. Ca sa nu mai adaug si faptul ca puteti sa va formati o parere gresita si generalizata asupra psihologului care va poate conduce in directia de a nu mai avea incredere sa solicitati alta data ajutorul.

Cand se lucreaza cu sufletul si psihicul omului lucrurile devin din ce in ce mai delicate. A accesa un “buton” la momentul nepotrivit poate fi daunator, a fi judecat sau neacceptat de terapeut este si mai distrugator. De ce? Pentru ca ne asteptam sa mergem intr-un loc in care sa ne simtim intelesi. Si aceasta nu este o asteptare nerealista.

In schimb a astepta ca o durere sufleteasca sa treaca intr-o sedinta, doua, trei este total nerealist.

Durerea psihica si emotionala apare in contextul unor experiente de ani de zile.Aceasta poate pana intr-un punct le credeam uitate sau neimportante, insa vine un moment, o situatie, care ajunge sa declanseze ca intr-o avalansa o adevarata furtuna interioara. Iar astfel de furtuni nu trec repede. Acestea se prelungesc si continua tot mai mult pana cand ajungem in punctul in care incercam sa o infruntam. In acest moment inseamna ca suntem pregatiti si responsabili pentru procesul terapeutic.

Cu cat constientizati mai bine rolul dumneavoastra in procesul terapeutic si nu sunteti doar un ascultator sau un povestitor in acest context, ci o resursa esentiala cu tot ceea ce detineti in interior: ganduri, emotii, actiuni, mesaje confuze sau exagerate preluate de la ceilalti, cu cat sunteti implicat mai mult in terapie cu atat rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Responsabilitatea schimbarii nu ii revine doar terapeutului, ci si noua insine. Noi suntem stapanii propriei noastre vieti, iar psihologul este ghidul nostru intr-o calatorie interioara cu obstacole.

 

                                            Autor:Psiholog Vlasceanu Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *