Psihoterapia prin internet funcționează?

Studii recente au arătat că psihoterapia online este mai eficientă decât mersul la cabinetul terapeutului pentru că îi oferă pacientului flexibilitatea necesară și confortul propriei case (sau a unui alt loc la fel de familiar).

Pentru prima dată, cercetătorii clinici de la Universitatea din Zurich au studiat dacă psihoterapia online și terapia convențională față în față sunt la fel de eficiente în experimente. Pe baza studiilor anterioare, echipa din Zurich a presupus că cele două forme de terapie sunt la egalitate. Nu numai că teoria lor a fost confirmată, rezultatele terapiei online chiar și-au depășit așteptările.
Șase terapeuți au tratat 62 de pacienți, majoritatea suferind de depresie moderată. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri egale la întâmplare și repartizați la una dintre formele terapeutice. Tratamentul a constat în opt sesiuni cu diferite tehnici consacrate care provin din terapia comportamentului cognitiv și ar putea fi realizate atât oral, cât și în scris. Pacienții tratați online au trebuit să efectueze o sarcină scrisă predeterminată pe unitate de terapie – cum ar fi interogarea propriei imagini de sine negative. Terapistul era cunoscut pe nume.
Terapia online este și mai eficientă pe termen mediu
„În ambele grupuri, valorile depresiei au scăzut semnificativ”, spune profesorul Andreas Maercker, rezumând rezultatele studiului. La sfârșitul tratamentului, nici o depresie nu a mai putut fi diagnosticată la 53% dintre pacienții care au fost supuși terapiei online – față de 50% pentru terapia față în față. La trei luni de la finalizarea tratamentului, depresia la pacienții tratați online a scăzut, în timp ce cei tratați în mod convențional au afișat doar un declin minim: nu s-a putut detecta mai multă depresie la 57% dintre pacienți din terapia online, comparativ cu 42 la sută cu terapia convențională.
Pentru ambele grupuri de pacienți, gradul de satisfacție pentru tratament și terapeuți a fost mai mult sau mai puțin la fel de mare. 96 la sută dintre pacienții care au primit terapie online și 91 la sută dintre beneficiarii tratamentului convențional au considerat contactul cu terapeutul lor ca fiind „personal”. În cazul terapiei online, pacienții au avut tendința să utilizeze intensiv contactele de terapie și temele ulterioare pentru a progresa personal. De exemplu, ei au indicat că au citit din când în când corespondența cu terapeutul lor. „Pe termen mediu, psihoterapia online dă chiar rezultate mai bune. Studiul nostru este o dovadă că serviciile psihoterapeutice de pe internet sunt un supliment eficient pentru îngrijirea terapeutică”, concluzionează Maercker.

Sursa: Universitatea din Zurich

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *