INVAZIA EMOȚIILOR – Joc interactiv de identificare și gestionare a emoțiilor

„Invazia emoțiilor” este o activitate de dezvoltare personală realizată sub forma jocului de rol prin intermediul căreia micuții își însușesc cât mai bine emoțiile și învață să le gestioneze prin jocul simbolic. Prin intermediul imaginației copiii au creează, observă și găsesc diferite strategii de a le face față.

Activitatea este structurată în mai mulți pași după cum urmează:

  1. Copiii își imaginează că trăiesc pe o planetă îndepărtată pe care o conduc. Ei sunt stăpânii absoluți, ei decid ce se întâmplă acolo, dacă primesc sau nu pe cineva. Aici se întâmplă doar ce își doresc. Numai că ceva neobișnuit se întâmplă într-o noapte când ei dorm și anume o mulțime de emoții le invadează planeta. Se oferă exemple ( bucurie, furie, tristețe, frică, dezamăgire etc. )
  2. După jocul de imaginație au loc discuții prin care aflăm cum își descriu propria planeta, cum se numește, ce se întâmplă. Convorbirea are loc prin intermediul întrebărilor ajutătoare. EX: Cum se numește planeta pe care ți-ai imaginat-o? Ce găsim aici? Ce faci tu pe această planetă? Ce emoții au invadat planeta ta? Ce planuri ai cu emoțiile care aproape au pus stăpânire pe planeta ta? Etc
  3. Copiii construiesc planeta și identifică emoțiile care au invadat-o, urmând să asocieze diferitele personaje de jucărie cu invadatorii furiei, bucuriei, tristeții, fricii.
  4. Joc de rol. Copiii joacă rolul emoțiilor care au invadat planeta. Copiii sunt ghidați în convorbire prin întrebări ajutătoare. EX: Ce faceți voi aici? Ce v-a făcut să veniți tocmai pe această planetă? Ce vă doriți de la conducătorul planetei? Ce ați vrea să facă?
  5. Joc de rol. Copiii sunt și conducători, dar și invadatori și au sarcina de a găsi strategii de a se împrietenii cu emoțiile lor.

OBIECTIVE:

  • Dezvoltarea imginației și creativității
  • Exprimarea emoțiilor
  • Acceptarea atât a emoțiilor pozitive, cât și a celor negative
  • Gestionarea prin joc a emoțiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *