„Cred că copilul meu are ADHD„.
Atunci când copiii noștri prezintă simptome particulare, le putem cauta cu ușurință pe Google și vom ajunge la anumite auto-diagnostice. Pe măsură ce părintele face mai multă cercetare, devine ușor pentru ei să fie obsedat de rezultatul auto-diagnosticat și să creadă cu tărie în el. Cu toate acestea, profesioniștii avertizează părinții să fie atenți la diagnosticarea copiilor lor.
În multe cazuri, simptomele sunt cauzate de diverse motive care nu sunt la fel de simple cum ar părea. De exemplu, să presupunem că există un copil care, deseori, uită bunurile sale, prezintă comportamente hiperactive și nu este capabil să se concentreze pe un singur lucru pentru mult timp. Prin auzirea simptomelor, ne putem gândi la tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD). Cu toate acestea, prin a sari la concluzii, excludem posibilitățile copilului de a avea o funcționare cognitivă scăzută, dificultăți emoționale cum ar fi depresia sau un nivel ridicat de agresivitate, probleme comportamentale sau o combinație de toate acestea.
De ce avem nevoie de o evaluare psihologică?
Orice părinte care și-a adus copiii într-un centru psihologic pentru orice sprijin ar fi fost rugat să-i facă să treacă printr-o evaluare psihologică înainte de a trece la alte terapii sau sesiuni de consiliere. Părintele poate avea întrebări: Chiar avem nevoie de o evaluare? Este suficient de precis și demn? Ce ne putem aștepta de la ea?
Asociația Americană de Psihologie (APA) subliniază necesitatea unei evaluări psihologice, spunând că identificarea naturii problemei prin teste psihologice și evaluare este o necesitate de a stabili obiective terapeutice exacte și de a face abordarea corectă pentru nevoile individuale. Obiectivele eficiente și sesiunile de terapie pot fi conduse de la a avea o imagine completă a stării copilului.
Evaluarea psihologică copii la Cabinetul Individual de Psihologie Pitesti

O evaluare psihologică include teste formale și informale care sunt standardizate de cercetători și dovedite a fi eficiente în măsurarea anumitor trăsături sau tulburări. Psihologii licențiați și instruiți care efectuează evaluarea standardizată joacă cele mai importante roluri în acest proces.
Verificarea faptului dacă furnizorul utilizează instrumente standardizate pentru evaluarea copilului este necesar, deoarece evaluările standardizate au fost concepute pentru a identifica cu precizie starea copilului și pentru a dezvolta un plan eficient de tratament. Rezultatul evaluării determinat de instrumentele standardizate la nivel mondial poate deveni util atunci când se furnizează informațiile copilului la școli, trimiterea cazului copilului la alți terapeuți sau urmărirea istoricului copilului, deoarece evaluarea este bine cunoscută și înțeleasă pentru majoritatea consilierilor sau terapeuților cu licență