Informatii pentru educatori despre viata sociala a copiilor si nevoile de baza
„Toți copiii caută situații în care să se simtă puternici, atât acasă, cât și în prezența altor copii. Dacă pornim de la premisa că toți oamenii sunt conduși de aceste trei nevoi. conectare, recunoaștere și putere – atunci nu este dificil să înțelegem de ce copiii sunt în conflict cea mai mare parte a timpului, în special în viața socială. Din momentul în care un copil intră în cadrul unei clase, va dori și va avea probabil aceleași nevoi ca și prietenii săi, exact în același timp ca și ei. Să luăm cel mai simplu exemplu cu putință din viața la grădiniță: alinierea la ușă pentru a merge în pauză.
Sunt foarte dese situațiile de îmbulzeală dintre copiii care vor să fie primii la rând, cu prețul de a-i împinge pe ceilalți pentru a ajunge acolo ( putere ). Ați văzut, probabil, viitorii politicieni care merg la educatoare înainte de aliniere. Acestia întreabă dacă au voie să fie ei primii în rând ( nevoia de recunoaștere ).
Nevoile de baza psihologice
Unele perechi se vor îndrepta către ușă împreună, fără să le pese unde se plasează în rând. Atâta vreme cât sunt împreună ( conectare ). Din perspectiva adultului, problema este că dacă educatoarea nu reglează procesul de selecție al primului la rând, grupa va deveni haotică. Din perspectiva copilului goana după putere poate distruge prieteniile.
Dacă privești chipurile copiilor care nu sunt prinși în goana de a fi primul în rând, observi că par consternați de multe ori. Fețele lor par să spună: „Cum s-a putut risipi așa grupul nostru draguț?. De ce fac prietenii mei asta? Și de ce își dorește prietenul meu atât de mult să fie înaintea mea? Nu vede că îmi rănește sentimentele?” – Michael Thompson, Catherine O Neil Grace, Lawrence J. Cohen – „Prieteni buni, dușmani aprigi”
Observarea cu atenție a nevoilor grupului, precum și a nevoilor individuale ale copiilor în cadrul acestuia rămân premise importante pentru organizarea grupului. Acceptarea conflictelor între copii ca sursă de dezvoltare a vieții sociale. Pe de o parte, dar și gestionarea grupului în conformitate cu nevoile sale. Vor conduce la o relație bazată pe respect, acceptare și încredere.
Psiholog Vlasceanu Andreea