DE LA INDRAGOSTIRE LA IUBIRE

“Psihiatrul Scott Peck si psihologul Dorothy Tennov au ajuns la concluzia ca starea de indragostire nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu ideea de dragoste. Peck sustine ca indragostirea nu este totuna cu iubirea adevarata din 3 motive: mai intai pentru ca indragostirea nu este un act de vointa sau o alegere constienta. Nu ne indragostim la comanda. In general ne indragostim intr-un moment nepotrivit si exact de cine nu trebuie.
In al doilea rand, indragostirea nu este totuna cu iubirea adevarata pentru ca nu ne solicita. Indragostiti fiind, in mare parte actiunile noastre sunt nedisciplinate, nu depunem nicun efort constient in cadrul relatiei.
In cel de-al treila rand indragostitul nu este interesat cu adevarat de progresul personal al celuilalt. avem impresia ca l-am obtinut deja. Fireste, persoana iubita nu trebuie sa se schimbe nicicum pentru ca este perfecta.

psiholog Vlasceanu pitesti
Pentru a evita dezamagirile in cuplu o cale foarte buna este sa recunoastem experienta indragostirii drept ceea ce este – un climax emotional temporar – si sa pornim in cautarea adevaratei iubiri alaturi de partener. Aceasta iubire este una afectiva, nu obsesiva. Este o iubire in care ratiunea si sentimentele se contopesc. Presupune un act de vointa si de disciplina, reorganizand nevoia de progres personal. Cea mai importanta nevoie afectiva a noastra nu este sa ne indragostim, ci sa fim iubiti cu adevarat de celalalt, sa ne bucuram de o iubire ce deriva din ratiune si din alegere si nu din instinct. Simt nevoia sa fiu iubit de cineva care alege sa ma iubeasca si care vede in mine un om ce merita iubit.
Acest tip de iubire presupune efort si disciplina. Se caracterizeaza prin alegerea de a dedica energie, de a face eforturi pentru a te simti demn de iubirea celuilalt, stiind ca imbogatindu-i viata prin eforturile tale si tu vei avea satisfactia de a iubi cu adevarat pe cineva. Acest tip de iubire nu se suprapune cu euforica indragostire. De fapt, adevarata dragoste incepe de-abia dipa valoarea starii de indragostire.”
Gary Chapman , “Cele cinci limbaje ale iubirii”, Ed. Curtea Veche”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *